Stukje geschiedenis over de Iwan Franko
De geschiedenis van onze sloep: de Iwan Franko
Onze sloep heeft een uniek verleden. Ze begon haar leven als reddingssloep aan boord van het Sovjet-passagiersschip Ivan Franko, gebouwd in 1964 op de Mathias Thesen-werf in Oost-Duitsland. Dit 176 meter lange schip voer voor de Baltic Steamship Line en vervoerde passagiers tussen Leningrad (nu St. Petersburg), Helsinki, Göteborg en Londen. Met plek voor 1.250 passagiers en 347 bemanningsleden hingen er aan weerszijden zes reddingssloepen, elk ontworpen om in geval van nood 133 mensen te redden.
De sloep is vernoemd naar Ivan Franko, een Oekraïense dichter en schrijver (1856-1916), naar wie ook de stad Ivano-Frankivsk is genoemd.
Van reddingssloep tot raceklaar
Jaren later dook de sloep op in Sneek, afkomstig uit Amsterdam. Ze lag op een scheepswerf en was in slechte staat, maar de romp was nog in goede vorm. De sloep, gebouwd in 1970, is van aluminium, 8,15 meter lang en 2,50 meter breed, met een gewicht van ongeveer 1.200 kg—aanzienlijk lichter dan onze vorige sloep van 1.900 kg.
De restauratie vond plaats in Makkum bij scheepswerf Bloemsma & Breemen, waar vier van hun medewerkers zelf roeiden bij Woelwater. De romp werd volledig kaal gehaald, geschuurd en opgeknapt. Er kwamen een nieuw voor- en achterdek, een vloer en bankjes. Riemen, dollen en voetensteunen werden hergebruikt uit onze oude sloep, De Woelwater. Zo kreeg de sloep een tweede leven.
Na het vervangen van 200 klinknagels, een grondige verfbeurt en het aanbrengen van het sponsorlogo van Bloemsma & Breemen, werd de sloep naar Stavoren gebracht voor een sleepproef—een vereiste om mee te mogen doen aan wedstrijden. Ook kreeg de sloep een HT-nummer, waarmee hij officieel in de sloeproeiwereld werd opgenomen.
Vandaag de dag roeit de Iwan Franko mee in wedstrijden door heel Nederland en zelfs daarbuiten. Een sloep met geschiedenis én karakter.
